Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Υπέροχη συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του Γέρακα!


Το «ΖωΠαλλήνη» σας έχει γράψει εδώ και πολλές ημέρες για την… πρωτιά του Καλλιτεχνικού Γέρακα στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν», που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Ερευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το σχολείο του Γέρακα πήρε το πρώτο βραβείο για το ντοκιμαντέρ Δημοκρατία της Βαϊμάρης («Εκεί που έφτασε λίγο δεν είναι» ή… πώς γεννιέται ο φασισμός), σε έναν διαγωνισμό που υπήρχαν εκατόν εβδομήντα τέσσερις προτάσεις από 146 σχολεία, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μετά λοιπόν από το βίντεο της… απονομής, το οποίο σας παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες, σήμερα μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε για το επίτευγμα αυτών των παιδιών μέσα από μία ωραία και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

«Η διάκριση ήταν ένα… δύσκολο εύγε»

Η φιλόλογος Βάλια Κουτσούρη, μίλησε στην «Ελευθεροτυπία» για το… κατόρθωμα του σχολείου!

- Το πρώτο βραβείο;

«Σημαίνει αναγνώριση της σεμνής και αθόρυβης προσπάθειας των μαθητών μας, οι οποίοι -ακολουθώντας την επιταγή της καλλιτεχνικής τους φύσης- ποιούν/δημιουργούν, με στόχο την κοινωνική προσφορά μέσα από την αυτοβελτίωσή τους. Παράλληλα, αυτή η διάκριση ήταν ένα «δύσκολο εύγε» -για να θυμηθούμε τη «Σατραπεία» του Κ.Π. Καβάφη- από τους ειδικούς επί του θέματος κι αυτό μας τιμά ιδιαίτερα, καθώς οι αξιολογητές μας ήταν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και καταξιωμένοι επαγγελματίες του είδους».

- Τι παρουσιάσατε;

«Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι άξονες μιας πολυτάραχης εποχής (από το 1918 μέχρι το 1933, στη Γερμανία) σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό, ιδεολογικό και καλλιτεχνικό. Διερευνάται η σχέση οικονομίας-τεχνολογίας-τέχνης, μέσα σ” ένα πολυεπίπεδο πλέγμα δημοκρατικών διεκδικήσεων, οργανωμένων συμφερόντων, συνταγματικών κενών και κυρίως οικονομικής και φυσικής εξόντωσης των Γερμανών του Μεσοπολέμου, οι οποίοι στράφηκαν στη λύση του ναζισμού. Κι αυτό είναι το σημείο που πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά».

- Πώς φτιάχτηκε;

«Η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ αποτελεί παιδαγωγικά μια δειγματική εφαρμογή της μεθόδου πρότζεκτ. Μεθοδολογικά ακολουθήθηκαν τα στάδια μιας ερευνητικής εργασίας, με εντοπισμό του θέματος από τους μαθητές, οργάνωση μιας ομάδας εκπόνησης του θέματος, μεθοδολογία, έρευνα πηγών, συγκέντρωση υλικού, ταξινόμηση, εκτίμηση των δεδομένων και σύνθεση».

- Η επιλογή των μαθητών;

«Με βάση το ζωτικό ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα, το διαθέσιμο χρόνο τους, την πρωτοβουλία τους και κυρίως τη συνεργατική τους ικανότητα. Η ιδέα για ένα τέτοιο θέμα προέκυψε από το 1ο σχολικό συμβούλιο της χρονιάς στο οποίο συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, σύμβουλοι και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας».

- Ο στόχος δημιουργίας του;

«Η παιδεία αλλά και η τέχνη οφείλουν να τροφοδοτούνται από την πραγματική ζωή και όχι από απολιθωμένες επιταγές αναλυτικών προγραμμάτων. Διαλέξαμε ένα θέμα με βάση την προσωπική μας αγωνία για το παρόν και το μέλλον μας. Θελήσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη γνώση που μας παρέχει το παρελθόν, με πλήρη επίγνωση ότι «η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται», αλλά «η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια», όπως μας διδάσκει ο Θουκυδίδης. Κι επειδή ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, προσπαθήσαμε με τη γνώση να τον ξορκίσουμε».

- Σύγχρονο το θέμα;

«Η δεκαπεντάχρονη περιπέτεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης είναι ενδεικτική των εκδοχών μιας κατάστασης διαρκούς και επιδεινούμενης κοινωνικής δυσλειτουργίας. Ο γρίφος της παρούσας παγκόσμιας πολύπλευρης κρίσης περιμένει τους δυνατούς λύτες. Την αλλαγή δεν την περιμένουμε από τους στυλοβάτες της κρίσης, αλλά από την κρίσιμη μάζα των επαρκώς ενημερωμένων καθημερινών ανθρώπων, με δυνατότητα συνολικής θεώρησης της πραγματικότητας και με διάθεση δημιουργικής παρέμβασης στο παρόν του ιστορικού γίγνεσθαι».
Οι πρωταγωνιστές

Στη φωτογραφία που υπάρχει στο κεντρικό θέμα από αριστερά είναι οι: Σταύρος Τσαντές, Χρήστος Καρακάσης, Χριστίνα Κουλούρη, Δανάη Καρασμανάκη, Νόρα Παπαδήμα, Ειρήνη Θεοδωράκη. Απουσιάζουν οι: Χριστίνα Κεφαλίδη, Βαλεντίνη Μαρκουλάτου, Θάνος Μουραμπετζής, Φοίβος Αδριανός, Ορφέας Καλιπολίτης.
http://zwpallini.gr
Εσείς κάνατε Like στη σελίδα μας? Πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου