Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Ανω κάτω κομματικά επιτελεία, κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι για τις κάλπες στο Ευρωκοινοβούλιο που έρχονται ακριβώς σε ένα χρόνο -δηλαδή στις 25 Μαΐου 2014- και σύμφωνα με όσα ορίζει ο «Καλλικράτης» θα φέρουν μαζί και... εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση είναι για άλλη μια φορά... τριχασμένη, με τον πρωθυπουργό όμως να έχει ήδη διαμορφωμένη πεποίθηση για τον προσωποκεντρικό και όχι πολιτικό τόνο που θα πρέπει να έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, απόψεις που έχει διατυπώσει και ο ίδιος σε προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο είχε παρευρεθεί μάλιστα ως νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος χρόνος πολιτικά να εφαρμοσθούν οι θεωρίες περί μη πολιτικής ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διπλές δημοτικές εκλογές θα δώσουν στο κόμμα της Ν.Δ. την ευκαιρία να ισορροπήσει πολιτικά τα μηνύματα που έτσι κι αλλιώς εξάγονται την επόμενη ημέρα από τις κάλπες και κυρίως να «διασκεδαστούν» από τώρα και μέσα στο δύσκολο χειμώνα του 2013-14 οι ανησυχίες για ένα κακό αποτέλεσμα.
Ζήτησαν 6μηνη παράταση
Οι τοπικοί άρχοντες, ανεξάρτητα από τον πολιτικό φορέα που τους στήριξε, έχουν ζητήσει παράταση της θητείας τους από 6 μήνες έως 1,5 χρόνο και με απόφαση προηγούμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή ζητούν να μην πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Μόλις προχθές στα Γιάννενα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης εκφράζοντας τις πεποιθήσεις της κορυφής στην αυτοδιοικητική πυραμίδα χαρακτήρισε «αδιανόητο» να ανοίξει συζήτηση γι' αυτό το θέμα, επανέλαβε το αίτημα της παράτασης της θητείας των αιρετών και με την ευκαρία της παρουσίας του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στα Γιάννενα ζήτησε από εκείνον μια «καθαρή απάντηση στο θέμα αυτό».
Ο κ. Στυλιανίδης, βέβαια, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι παρόμοιες αποφάσεις εκπορεύονται από το Μαξίμου και μόνον, δεν έκανε καμιά αναφορά στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας με τη στάση και κυρίως με τη σιωπή του ότι ο χρόνος των εκλογών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι του υπουργείου του. Οσον αφορά όμως το εκλογικό σύστημα, από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Η πρόταση του κ. Στυλιανίδη, που εκφράζει απόλυτα τη βούληση Σαμαρά, είναι να υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους δημάρχους και ένα για τους δημοτικούς συμβούλους. Το ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς συμβούλους να είναι ενιαίο για να μη λειτουργήσει στη βάση των κομματικών σχηματισμών, αλλά η επιλογή να γίνει με βάση τα πρόσωπα και τη γενικότερη αποδοχή τους στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος, να υπάρξει όσο το δυνατόν σύνθεση σε τοπικό επίπεδο και να μη μεταφέρουν οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων σαφές πολιτικό στίγμα με αποτέλεσμα τη γενικότερη μείωση του κομματισμού σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα με αυτό το σύστημα μπορεί ευκολότερα σε επίπεδο δημάρχων στις μεγάλες πόλεις να υπάρξει συνεργασία στα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση και να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα να επικρατήσουν σε ορισμένους μεγάλους δήμους και περιφέρειες, με στόχο πάντα να εξαχθούν ακόμα και θετικά πολιτικά μηνύματα για την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα ισορροπήσουν ενδεχομένως τα άσχημα μαντάτα που θα φέρει μια ψήφος αποδοκιμασίας των πολιτών στις ευρωεκλογές με τη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο.
Από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να δράσει διπολικά στο χώρο της αντιπολίτευσης και από τη μια να «απομονώσει» τη Χρυσή Αυγή που εμφανίζεται ενισχυμένη στην περιφέρεια στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά ταυτόχρονα να περιορίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να συγκεράσει την ψήφο καταγγελίας των πολιτών τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε αυτοδιοικητικές εκλογές.
Φαίνεται ότι αυτοί οι δύο παράγοντες είναι ικανοί να ενεργοποιήσουν τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και τα επιτελεία των άλλων κομμάτων σε αγαστή σύμπνοια και συνεργασία.
Απομένει να καμφθούν και οι αντιδράσεις των δημάρχων...
http://www.enet.gr
Εσείς κάνατε Like στη σελίδα μας? Πατήστε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου