Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Προς καταγραφή της περιουσίας του ξεκινάει το υπ. Εθνικής Άμυνας. Ερωτηματικά για το στρατόπεδο Κάντζας

Εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγείρει ζήτημα τροποποίησης διάταξης του Νόμου 1337/1983 με την οποία οριοθετούνται οι δυνατότητες και οι παρεμβάσεις της αρμόδιας στρατιωτικής υπηρεσίας σε σχέση με την ένταξη ακινήτων ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχέδια πόλης. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, η μοναδική δυνατότητα που παρέχεται ως και σήμερα στην στρατιωτική υπηρεσία,αναφορικά με την ένταξη ακινήτων στο Σχέδιο Πόλης, είναι η υποβολή απόψεων ή ενστάσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς να είναι δεσμευτικές για το υπουργείο.

Η ανακίνηση του θέματος έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο μέσω απάντησής του σε Ερώτηση βουλευτή της Ν.Δ. και με αφορμή τη λήψη απόφασης -προβλέπεται στο Μνημόνιο- για καταγραφή και επεξεργασία της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι στην Κάντζα του Δήμου Παλλήνης συντηρείται ως και σήμεραδίκην "ανοιχτού λογαριασμού" η εκκρεμότητα του "Στρατοπέδου Λάμπρου" καλό είναι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλλήνης να αυξήσει στον υπέρτατο βαθμό την επαγρύπνησή της για να μην αιφνιδιασθεί ατενίζουσα ...οπώρας!

Για την σαφέστερη αντίληψη του θέματος που αναδιατάσσεται από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, παραθέτουμε σημεία τους, στα οποία, αν ο αναγνώστης εντρυφήσει με προσοχή θα συμφωνήσει με την άποψη ότι ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα, ίσως να είχε .... κατά νου και την περίπτωση του Στρατοπέδου Λάμπρου στην Κάντζα!

Και μία επισήμανση προς προβληματισμό: σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Εθν. Άμυνας "εξετάζεται η συγχώνευση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας, Εθνικού Στόλου και Αεροπορικής Άμυνας σε ενιαίο φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους, η δημιουργία κοινής ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του νέου φορέα και π ρ ό τ α σ η ν ο μ ι κ ο ύ π λ α ι σ ί ο υ ."

Στην καταγραφή και επεξεργασία της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία. Το υπουργείο, στην παρούσα φάση, εκτιμά ότι οι όποιες ενέργειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να έχουν κεντρικό σχεδιασμό, από ενιαίο φορέα και έλεγχο, προκειμένου να είναι αποδοτικότερες.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ανασταλτικοί παράγοντες στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν οι διατάξεις δύο νόμων.

Ειδικότερα, αναφέρεται ως ανασταλτικός παράγοντας διάταξη του Ν. 1989/1991 με την οποία είχε επιτραπεί η παραχώρηση ακινήτων σε ΟΤΑ ή σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος. Αναφέρεται επίσης και διάταξη του Ν. 1337/1983 με την οποία η μόνη δυνατότητα που δόθηκε στη στρατιωτική υπηρεσία σε σχέση με την ένταξη ακινήτων της σε σχέδια πόλεως, ήταν η υποβολή των απόψεων ή ενστάσεών της, χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Πέραν των ανωτέρω διαπιστώθηκε», αναφέρει ο υπουργός,

«ότι τις περισσότερες φορές μέχρι σήμερα δεν ζητούντο καν οι απόψεις των Γενικών Επιτελείων, με αποτέλεσμα είτε να χαρακτηρίζονται στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων οι χώροι των στρατιωτικών ακινήτων ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού, κοινωφελών χρήσεων -και ως εκ τούτου να μην έχουν πολεοδομική αξία, είτε να ζητείται από τη στρατιωτική υπηρεσία να καταβάλλει εισφορά σε γη».

Όπως ενημερώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, το ΥΠΕΘΑ στην παρούσα φάση εκτιμά ότιοι όποιες ενέργειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να έχουν κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο από ενιαίο φορέα, προκειμένου να είναι αποδοτικότερες.

Ενημερώνει, επίσης, ότι ήδη η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρεί σε επεξεργασία της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ,προκειμένου να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση με τα ακίνητα που δύνανται να αξιοποιηθούν. Παράλληλα εξετάζεται η συγχώνευση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας, Εθνικού Στόλου και Αεροπορικής Άμυνας σε ενιαίο φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους, η δημιουργία κοινής ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του νέου φορέα και πρόταση νομικού πλαισίου.

Το έγγραφο του υπουργού Άμυνας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η περιουσία αυτή που είναι τεράστια, με χιλιάδες στρέμματα γης, αλλά και κτίρια σε καλές τοποθεσίες της χώρας, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη.

http://neologosattikis.gr
http://eisodos17.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου