Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Γιατί απαξιώνεται το Κέντρο Υγείας Σπάτων!


Για προσπάθεια αυθαίρετης επιχείρησης αναδιάταξης των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ανατολική Αττική με περιθωριοποίηση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σπάτων από πλευράς της 1ης ΥΠΕ κάνει λόγο το δημοτικό συμβούλιο Σπάτων – Αρτέμιδας σε ομόφωνη απόφασή του η οποία ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του.

«Για 13 χιλιόμετρα παραλία στην Αρτέμιδα δεν υπάρχει καμία πρωτοβάθμια μονάδα υγείας. Ατυχήματα, τραυματισμοί τροχαία, καρδιολογικά και λοιπά παθολογικά περιστατικά μικρής και μεγάλης βαρύτητας είναι στην ημερήσια διάταξη. Όλα αυτά τα περιστατικά οδηγούνται στο Κέντρο Υγείας Σπάτων όπου αφού παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες γίνεται η διαλογή και η καθοδήγηση του περιστατικού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χρήστος Μάρκου στην εισήγησή του προς το δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα έκανε μιαν ιστορική αναδρομή της 30χρονης λειτουργίας του Κέντρου υποστηρίζοντας ότι η θέση του είναι νευραλγική αφού «βρίσκεται πολύ κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και εξυπηρετεί ασθενείς καθ' όλο το 24ωρο τόσο από τα Σπάτα και την Αρτέμιδα όσο και από τους όμορους Δήμους του Πικερμίου, της Ραφήνας, της Παλλήνης και του Γέρακα».

Ο κ. Μάρκου καταφέρθηκε κατά του ενδεχόμενου ενεργοποίησης του ΠΨΝΑ Νταού Πεντέλης: «Φανταστείτε όλος αυτός ο όγκος των περιστατικών να πρέπει να κατευθυνθεί μέσα από μικρούς και συχνά προβληματικούς και αδιάβατους δρόμους στο προτεινόμενο πρώην ΠΨΝΑ Νταού Πεντέλης και αφού λάβει εκεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να πρέπει πια μέσω της Λ. Μαραθώνος να οδηγηθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας αναφέρθηκε όμως και στην υποβάθμιση που υφίσταται το Κέντρο Υγείας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών: «Το προσωπικό γηράσκει και βαίνει μειούμενο κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης των θέσεων. Οι γιατροί δεν επαρκούν για τις εφημερίες με αποτέλεσμα ήδη να είναι κλειστό το ΚΥΣ κάποιες μέρες το μήνα. Ο εργαστηριακός τομέας σαφώς υπολειτουργεί. Επίσης σημάδια εγκατάλειψης είναι φανερά και στις κτηριακές υποδομές».

Στο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ζητούνται:
1. Η στελέχωση του ΚΥΣ με γιατρούς που θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα και κάλυψη κάθε επείγοντος περιστατικού, σε όλους τους πολίτες, όλο το 24ωρο (Παθολόγος – Καρδιολόγος-Χειρούργος – Ορθοπεδικός).

2. Η στελέχωση του με γιατρούς ειδικοτήτων, η ανάπτυξη τακτικών ιατρείων για την εξυπηρέτηση χρόνιων περιστατικών καθώς και η δημιουργία εξειδικευμένων τακτικών ιατρείων για την αντιμετώπιση νοσημάτων αιχμής (διαβητολογικό, αντιυπερτασικό κλπ).

3. Η οργάνωση, εκσυγχρονισμός και στελέχωση του εργαστηριακού τομέα για την πλήρη υποστήριξη του Κέντρου Υγείας Σπάτων και

4. Η στελέχωση και υποστήριξη των δράσεων προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας στην περιοχή, που πρέπει να παρουσιάζει το Κ.Υ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου