Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Παλλήνη - Δωρεάν τρόφιμα σε επαίτες ψηφοφόρους (Γράφει ο Ηλίας Γερακάρης)


Ξεκίνησε τέλος του 2013 το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορους, από το υπουργείο αγροτικής υπανάπτυξης και τροφίμων, με την χρηματοδοτική στήριξη της ευρωπαϊκής ένωσης.

Ο δήμος Παλλήνης για πρώτη φορά επιλέχτηκε ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος.

Φαίνεται ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά, είτε επειδή ήταν η πρώτη του φορά, είτε γιατί δεν υπολόγισαν τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου για να καλύψουν τρύπες.

Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι πολίτες που ήταν δικαιούχοι του προγράμματος στην πρώτη διανομή προϊόντων που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 (με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια της φορολογικής δήλωσης), στην δεύτερη διανομή τον Φεβρουάριο 2014 άλλαξαν τα εισοδηματικά τους κριτήρια, χωρίς να το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι και ξαφνικά από φτωχοί και άνεργοι, έγιναν πλούσιοι και άνετοι.

Ποιος το διαπίστωσε αυτό;

Ξεκινώντας ο άμοιρος ο πολίτης να μάθει ποιο ευφυές μυαλό του έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα για να τον ευχαριστήσει δεόντως, απευθύνθηκε στην αρμόδια αντιδήμαρχο του Δήμου και την ρώτησε: Γιατί κυρά μου με κόψατε από την δεύτερη διανομή προϊόντων, ενώ είμαι δικαιούχος και έχω λάβει τρόφιμα από την πρώτη διανομή;

Η απάντηση της κυρίας αντιδημάρχου ήταν αφοπλιστική: ΄΄ Δεν ξέρω κύριε. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο. Αλλά μην ανησυχείς. Θα κάνω τα στραβά μάτια και θα σε στείλω ‘στο κοινωνικό παντοπωλείο μου’. Εκεί θα βρεις την γνωστή κυρία που είναι δικιά μου και κόβοντας από τους άλλους θα δώσω και σε εσένα κάτι. Επίσης μπορώ να σε στείλω στον Κο Α….α για να σου βγάλει ένα προνοιακό επίδομα ένδειας ΄΄ .

Φτάνοντας ο πολίτης στο κοινωνικό παντοπωλείο έλαβε μια γαλοπούλα και κάτι ψιλολόγια για να περάσει μια με δυο ημέρες.

Όταν τόλμησε να πει ότι αυτά που λαμβάνει είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούταν να πάρει από το πρόγραμμα, έλαβε την απάντηση ότι και αυτά που του δίνουν κόβονται από κάποιον άλλον.

Επιστρέφοντας στην κυρία αντιδήμαρχο και δείχνοντας τα λιγοστά τρόφιμα που έλαβε, του απαντάει χαρακτηριστικά: ΄΄ Μην ανησυχείς, θα πάρω τώρα αμέσως τηλέφωνο ‘στο παντοπωλείο μου’ και θα σου δώσουν και άλλα ΄΄.
Και έτσι και έγινε.

Γιατί απορείς; Όταν παίρνει τηλέφωνο το αφεντικό, δεν κάθονται σούζα οι όμηροι υπάλληλοι;

Και ξαναπάει ο άμοιρος πολίτης στο ιδιωτικό παντοπωλείο της κυρίας και εξελίσσεται ο παρακάτω διάλογος, διαμορφώνοντας ένα χαριτωμένο ανέκδοτο.

- Ήρθα ξανά από την κυρία αντιδήμαρχο.

- Ναι με πήρε τηλέφωνο. Την γαλοπούλα που σας έδωσα νωρίτερα την φέρατε πίσω;

- Γιατί να σου φέρω την γαλοπούλα κοπέλα μου;

- Για να σας δώσω άλλα προϊόντα.

Προφανώς η κοπέλα του κοινωνικού παντοπωλείου ήθελε να σπρώξει τον πολίτη προς την υγιεινή διατροφή, με τις αρχές της φυτοφαγίας.

Θέλοντας όμως ο αξιότιμος πολίτης να μάθει για ποιο λόγο απορρίφτηκε από την 2ηδιανομή τροφίμων του ίδιου προγράμματος, απευθύνθηκε στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου αγροτικής υπανάπτυξης και τροφίμων και τους έθεσε την απορία του. Η απάντηση που πήρε πέρασε σαν κεραυνός στο κεφάλι του : Κύριε το υπουργείο λαμβάνει τους δικαιούχους μια φορά για το κάθε πρόγραμμα από τους δήμους και δεν μπορεί να τους αλλάξει. Όσοι είναι δικαιούχοι τροφίμων από την αρχή, αυτοί μένουν μέχρι και την τελευταία διανομή του προγράμματος.

Η απογοήτευση του πολίτη ήταν διπλή, γιατί ούτε τώρα δεν μπόρεσε να βρει τον ευεργέτη που τον έβγαλε από την κατηγορία των απόρων.

Αγαπητοί φίλοι,

Κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τους ψήφους.

Η οργή μου είναι μεγάλη και το διακωμωδώ για να μην φανώ αγενής. Είναι τόσο μεγάλη, όσο και η ανήθικη εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συντελείται.
Κάποιοι φοβούνται να μιλήσουν. Κάποιοι άλλοι συγκαλύπτουν άθελα η ηθελημένα.

Να γνωρίζετε όλοι εσείς που πορεύεστε με αυτές τις αρχές, ότι θα τιμωρηθείτε αυστηρά ξεπληρώνοντας μέχρι και το τελευταίο δηνάριο.

Υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν φοβούνται τίποτα, αλλά θα το φτάσουν και μέχρι το τέλος.

Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί σε κανένα γραφείο. Θα ακουστεί η φωνή της ακόμα και μέσα απ΄ τα μνήματα.


Γερακάρης Ηλίας

Ανεξάρτητος τοπικός Σύμβουλος Δ.Ε Παλλήνης 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Εσείς κάνατε Like στη σελίδα μας? Πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου