Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΠΑΛΛΗΝΗ: Κώστας Μπάκας - δύναμη αλλαγής στον Δήμο Παλλήνης



Συνέντευξη Κώστα Μπάκα στην εφημερίδα αλήθεια

Τον κο Κώστα Μπάκα τον γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Παλλήνης. Ως Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα την Πολεοδομία και το Σχέδιο Πόλης επιτέλεσε σημαντικό έργο το οποίο αναγνωρίστηκε από όλους. Ο Κ. Μπάκας αφού παραιτήθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, μαζί με τους συνεργάτες του προτείνουν σήμερα μια διαφορετική πρόταση για το Δήμο Παλλήνης. Αν και η προεκλογική εκστρατεία για την τοπική αυτοδιοίκηση μόλις τώρα αρχίζει και οι συνδυασμοί δεν έχουν καλά καλά ανακοινωθεί, πληροφορούμεθα ότι ο Κ. Μπάκας και η Ανεξάρτητη Δημοτική Συμμαχία "Όλοι Μαζί" έχουν ήδη μια σημαντική δυναμική και αποδοχή από τους δημότες του Δήμου Παλλήνης. Η δυναμική αυτή θεωρούμε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κ. Μπάκας και οι συνεργάτες του, έχουν ένα διαφορετικό, καθώς είναι ο μόνος πολυσυλλεκτικός και αληθινά ανεξάρτητος πολιτικά συνδυασμός.

Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι δέχτηκε να απαντήσει σε όλες τις καυτές ερωτήσεις που του υποβάλαμε, δείχνοντας έτσι ένα διαφορετικό προφίλ πολιτικού. Στόχος του, όπως μας είπε, είναι να παρουσιάσει μια διαφορετική πρόταση που κατά τη γνώμη του είναι η μοναδική λύση για το μέλλον της πόλης. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μας είπε ο κος Κ. Μπάκας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αλήθεια».

1. Κε Μπάκα, καλή επιτυχία στις εκλογές. Λέτε στο σλόγκαν σας, ότι σκέφτεστε διαφορετικά, τι εννοείτε; Τι διαφορετικό έρχεστε να προτείνετε;

Σας ευχαριστώ πολύ. Εμείς ως ανεξάρτητη δημοτική συμμαχία έχουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία για το πώς πρέπει να διοικείται ένας σύγχρονος καλλικρατικός Δήμος. Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, το μέγεθος του Δήμου μας έχει γιγαντωθεί, οι απαιτήσεις των δημοτών έχουν γίνει πιο επιτακτικές ενώ ταυτόχρονα η εποχή επιβάλλει ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης πιο σύγχρονο βασισμένο σε κριτήρια σύγχρονου management και όχι σε επίπεδο μυωπικών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Έτσι, εμείς προτείνουμε διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό με συμμετοχή όλων των συμβούλων αλλά και απλών πολιτών οι οποίοι θα λαμβάνουν μέρος σε ομάδες εργασίας, καθώς και ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο του Δήμου που θα έχει ως σκοπό του την εξεύρεση νέων οικονομικών πόρων – ζητούμενο μεγάλης σημασίας σήμερα -, την τόνωση των τοπικών αγορών με απτά και ουσιαστικά μέτρα και γενικότερα προτάσεις και λύσεις έξω από το φάσμα της πολιτικής και της πεπατημένης που ακολουθείται από τους δημάρχους για πολλά χρόνια. Δεν κατηγορώ συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, ισχυρίζομαι όμως ότι το μοντέλο διοίκησης όπως αυτό ασκούνταν τα προηγούμενα χρόνια είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει.

2. Η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Ανθούσα δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης και ίσως κάποια περιοχή χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

Αναφέρεστε σε ένα εξαιρετικό θέμα που άπτεται της ουσίας του Καλλικράτη αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τη συνένωση που προέκυψε από αυτόν. Με το νόμο του Καλλικράτη βρέθηκαν ξαφνικά συνενωμένες τρεις πόλεις η Ανθούσα, ο Γέρακας και η Παλλήνη οι οποίες βρίσκονταν σε διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και ως εκ τούτου με διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Το λάθος που έγινε από τη δημοτική αρχή ήταν η προσπάθεια οι τρεις πόλεις να γίνουν μια ενιαία πόλη, ενώ θα έπρεπε οι τρεις πόλεις να λειτουργούν υπό μια ενιαία διοίκηση και να διατηρούν την αυτονομία τους και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Η κάθε πόλη είχε και έχει τη δική της ιστορία, δεν μπορεί λοιπόν κανένας νόμος και καμία διοίκηση να αλλοιώσει την ιστορία, τις συνήθειες και την κουλτούρα της κάθε πόλης. Αντίθετα, θα έπρεπε υπό μια ενιαία διοίκηση να σεβαστείς τις ιδιαιτερότητες κάθε πόλης και να αναδείξεις τα πλεονεκτήματα και τα θετικά στοιχεία τους. Το να θεωρεί κανείς ότι μπορεί να κάνει τις τρεις πόλεις μια είναι ουτοπικό. Άλλες ανάγκες έχει η Ανθούσα άλλες ο Γέρακας και άλλες η Παλλήνη. Για παράδειγμα για τον κάτοικο στο εκτός σχεδίου κομμάτι της Παλλήνης ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος είναι ζητούμενο, ενώ για τον κάτοικο στο εντός σχεδίου κομμάτι του Γέρακα αυτονόητο! Επίσης, άλλα έθιμα και συνήθειες είχε ο Ανθουσιώτης σε σχέση με το Γερακιώτη ή τον Παλληνιώτη. Αυτές τις συνήθειες οφείλουμε να τις σεβαστούμε.

3. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, σας χρεώνουν ότι ήσασταν μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής και συνεπώς συνυπεύθυνος για την σημερινή κατάσταση. Τι απαντάτε;

Πράγματι υπήρξα μέλος της τωρινής δημοτικής αρχής. Έβαλα υποψηφιότητα για πρώτη φορά στις εκλογές του 2010 και εξελέγην. Η πρόθεση και η διάθεσή μου ήταν να προσφέρω και να υπηρετήσω την πόλη μου. Μπήκα σε όλη αυτή τη διαδικασία με ρομαντισμό και πιστεύοντας ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο δήμο. Έτσι, όταν μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα του αντιδημάρχου έδωσα πραγματικά τον καλύτερό μου εαυτό για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της Παλλήνης. Ταυτόχρονα προφανώς και υπήρχαν σημεία στα οποία είχα διαφωνίες και τα έβλεπα με διαφορετικό τρόπο. Σιγά σιγά με τον καιρό αντιλαμβανόμουνα ότι οι διαφωνίες αυτές γινόταν όλο και μεγαλύτερες. Οι υποσχέσεις που είχαμε δώσει προεκλογικά στον κόσμο έπρεπε να γίνουν πραγματικότητα γιατί ο μοναδικός και τελικός κριτής οποιοδήποτε δημοτικού έργου είναι ο δημότης και μόνο σε αυτόν οφείλουμε να απολογηθούμε. Οι μυωπικές πρακτικές οι λύσεις και τα έργα της τελευταίας στιγμής πριν τις εκλογές, το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης αλλά και η έλλειψη φρεσκάδας και ζωντάνιας σε νέες ιδέες που αφορούν στην παραγωγή πολιτικής, με ώθησαν να πάρω την απόφαση να αποχωρήσω από την τωρινή δημοτική παράταξη αλλά και να παραιτηθώ από δημοτικός σύμβουλος θεωρώντας έντιμο να παραδώσω την έδρα που είχα κερδίσει με την παράταξη αυτή. Σέβομαι τον τωρινό Δήμαρχο και τους πρώην συναδέλφους μου συμβούλους, απλά θεωρώ ότι έχω μια διαφορετική πρόταση την οποία ως ενεργός πολίτης οφείλω να καταθέσω στον τόπο μου. Εξάλλου, στην δημοκρατία είναι θεμιτό να υπάρχει πλουραλισμός και ο πολίτης μπορεί να επιλέξει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τον τόπο του.

4. Επίσης οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι δεν είστε Παλληνιώτης. Τι απαντάτε;

Σας ευχαριστώ πολύ γιαυτήν την ερώτηση κε Γκόντζο. Είναι πραγματικά λυπηρό τέτοιες εποχές που ο Δήμος χρειάζεται άξιους και ικανούς ανθρώπους κάποιοι να επιδίδονται σε τέτοιου επιπέδου πολιτική αντιπαράθεση. Για όσους ενδιαφέρονται θα σας πω ότι ο πατέρας μου αγόρασε ένα οικόπεδο στην Κάτω Βίγλα Παλλήνης απο το 1967 και έχτισε το σπίτι μας από το 1968. Η οικογένεια μου κατοικεί μόνιμα στην Παλλήνη από το 1982. Μεγάλωσα και πήγα σχολείο στην Παλλήνη και οι παιδικοί μου φίλοι είναι Παλληνιώτες. Συνεπώς θεωρώ ότι είναι λάθος να μπαίνουμε στη λογική ποιός είναι περισσότερο ντόπιος ενώ θα έπρεπε να εξετάζουμε ποιός είναι περισσότερο ικανός.

5. Τι επιτύχατε στον τομέα ευθύνης σας κατά τι διάρκεια της αντιδημαρχίας σας;

Η διετία 2011-2012 διετέλεσα Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα το σχέδιο πόλης της Δημ. Ενότητας Παλλήνης και την Πολεοδομία. Εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις και με μεράκι για την ολοκλήρωση ένταξης στο σχέδιο των περιοχών, Άνω και Κάτω Μπαλάνα και Νοτίως Έδρας τα οποία ολοκληρώθηκαν. Ταυτόχρονα οριοθετήσαμε το ρέμα και εκδικάσαμε τις ενστάσεις του Αγ. Αθανάσιου, ολοκληρώνοντας και υποβάλλοντας τη μελέτη στην περιφέρεια κάτι που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα με πολύ δουλειά ολοκληρώσαμε, συμπληρώσαμε και διορθώσαμε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και στη συνέχεια υποβάλλαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις περιοχές Καραούζι, Παπαχωράφι , Μάριζα και Νέα Παλλήνη , όπου πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από εκεί παίρνοντας τον δρόμο τους για την προεδρία της κυβέρνησης και εντός ημερών αναμένεται το ΦΕΚ. Εκδικάσαμε τις ενστάσεις και υποβάλλαμε στο υπουργείο την ΠΕ Λεβίδη – τμήμα Τάνες. Ολοκληρώσαμε την πολεοδομική μελέτη την ΠΕ νότιας έδρας και ΠΕ κάτω Χαρβάτι, επίσης, οριοθετήσαμε τα ρέματα νοτίως της Μαραθώνος, Μάριζας, Παπαχωραφίου αλλά και του Μηχαλινού. Ταυτόχρονα οριοθετήθηκε πλήθος άλλων πολεοδομικών της περιοχής. Επίσης συνετέλεσα στην αλλαγή με τις όποιες δυνάμεις μου στην αλλαγή της τιμής ζώνης που αφορούσε τα πρόστιμα της Παλλήνης από 1200 σε 600 ευρώ μειώνοντας στο μισό τα πρόστιμα. Οφείλω να αναφέρω ότι σε όλη αυτή τη προσπάθεια είχα τη στήριξη και τη βοήθεια των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας, των μελετητών, αλλά και κάποιων φίλων συμβούλων ή απλών δημοτών.

6. Ένα από τα μηνύματα του συνδυασμού σας είναι και η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης, είναι ένα πολύ ανοικτό θέμα, δώστε όμως ένα «στίγμα».

Εδώ πιάσατε ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό, αρκετά δύσκολο θέμα και με πολλά επίπεδα θα πρόσθετα. Είναι όμως μια αλλαγή που πραγματικά πιστεύουμε και θα την πραγματοποιήσουμε. Γνωρίζετε κ. Γκόντζο ότι η αλλαγή ενός παγιωμένου επι δεκαετίες συστήματος διοίκησης, με ένα διαφορετικό σύγχρονο ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτούνται γνώση, μεθοδική δουλειά, συναίνεση και επιμονή.

7. Σύμφωνοι, δώστε μας μια «γεύση» αν θέλετε.

Χαίρομαι που αναγνωρίζεται το εύρος και την πολλαπλότητα του θέματος, θα σας δώσω όμως ένα «στίγμα», μια «γεύση» όπως είπατε, για να καταλάβετε την φιλοσοφία της νέας προσπάθειας. Και θα αναφερθώ στο δυσκολότερο και πιο ευαίσθητο κομμάτι που είναι η διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων.

Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο των υπηρεσιών στην διοίκηση του δήμου, με παράλληλη επιμόρφωση των εργαζομένων ώστε να μη αισθάνονται κενά στην άσκηση των καθηκόντων τους. Στην εποχή της «δια βίου μάθησης» δεν μπορεί να υστερούν οι εργαζόμενοί μας.

Να ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν παντός είδους παρεμβάσεις και κωλυσιεργίες στο έργο των Διευθύνσεων και Γ. Διευθύνσεων. Οι διευθυντές πρέπαι να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το ρόλο τους και τις ευθύνες τους για να μην αισθάνονται εξαρτώμενοι. Οι γνώσεις και η εμπειρία των εργαζομένων να αποτελέσουν την βάση για κάθε βελτίωση και αναβάθμιση των δομών του δήμου.

Να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των αιρετών συμβούλων με μεγαλύτερη έμφαση στα επιτελικά καθήκοντα, στην χάραξη της πολιτικής του δήμου, την επιλογή προτεραιοτήτων, την εφαρμογή των αποφάσεων και την υλοποίηση του προγράμματός μας.

Να εφαρμόσουμε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και ουσιαστικής διαφάνειας ώστε να διασφαλίσουμε τα χρήματα των πολιτών. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτο αποτελεί προτεραιότητα της ομάδας μας.

6. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας είχατε ποτέ διατυπώσει διαφωνίες στη δημοτική ομάδα;

Προφανώς ναι. Καταρχήν ως πρώην συνεργάτης δημάρχου όφειλα να λέω την αντίθεσή μου και την άποψη μου στον ίδιο. Επίσης, στην δημοτική ομάδα είχα εκφράσει κατά καιρούς διαφορετικές απόψεις χωρίς κραυγές και φανφαρονισμούς. Διαφωνίες επίσης είχαν καταγραφεί και επίσημα στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή σε προσυμβούλια, όπως στα θέματα της παρέλασης ή της θέσης της λαϊκής. Σε κάθε περίπτωση όταν ανήκεις σε μια παράταξη η διαφωνία πρέπει να εκφράζεται με ειδικό χειρισμό – όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά. Όταν πια νιώθεις ότι η διαφωνία σου αγγίζει το επίπεδο των αρχών σου τότε είναι καιρός να αποχωρείς.

7. Είστε επικεφαλής ενός συμμαχικού ψηφοδελτίου. Πόσο εύκολο είναι να συγκεράσετε διαφορετικές απόψεις;

Είναι και εύκολο και δύσκολο. Εύκολο είναι γιατί είναι χρήσιμο να υπάρχει πλουραλισμός απόψεων και ταυτόχρονα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να συνθέτεις αυτές τις απόψεις. Όμως, ο δικός μας συνδυασμός δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό που είναι και η ίδια μας η κοινωνία δηλαδή πλουραλιστική, με πολιτικές τοποθετήσεις από όλους του χώρους, με αντιθέσεις και συνθέσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει τελειώσεις προ πολλού ο κύκλος των ιδεολογικά καθαρών συνδυασμών ή των συγκεντρωτικών επικεφαλής. Λειτουργώντας δημοκρατικά είναι εφικτότατο να συνθέτεις ακόμη και τις πιο αντίθετες απόψεις.

8. Θεωρείτε ότι εσείς και οι συνεργάτες σας έχετε τις γνώσεις και την εμπειρία για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του Δήμου.

Φυσικά. Το ανθρώπινο δυναμικό του συνδυασμού μας αποτελείται από πολύ νέους ανθρώπους με ιδέες και επαγγελματική – επιστημονική κατάρτιση αλλά και μερικούς παλιούς με εμπειρία στην διοίκηση. Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα του δήμου είναι όραμα, φαντασία και στρατηγική. Θα μου επιτρέψετε τέλος, χαριτολογώντας να πω, ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που ζούμε στη χώρα μας γεννήθηκαν από τους ποιο έμπειρους πολιτικά ανθρώπους! Νομίζω λοιπόν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο.

9. Τι γνώμη έχετε για τους αντιπάλους σας;

Να σας πω, κατ΄ αρχήν, αν μου επιτρέπετε, δεν μου ταιριάζει ο όρος «αντίπαλος», δεν τους θεωρώ αντιπάλους, θα προτιμούσα τον όρο «ανταγωνιστές» διότι και αυτοί δίνουν το δικό τους αγώνα όπως νομίζουν και μπορούν. Ως ο νεότερος από τους μέχρι σήμερα συνυποψηφίους μου, αδυνατώ να μπω στην λογική της αντιπαλότητας, της αλαζονείας, της απαξίωσης και της αναποτελεσματικής αντιπαράθεσης. Αν οι δημότες με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα ζητήσω από όλους την θετική τους συμβολή για το καλό όλων των κατοίκων του δήμου. Θα λειτουργήσω διαφορετικά, θα σεβαστώ απολύτως τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, θα ακούω τις θέσεις της και σας διαβεβαιώ ότι θα υιοθετήσω ότι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα.

10. Ποιό κατά τη γνώμη σας είναι το δυνατό χαρτί του συνδυασμού σας;

Ένα στοιχείο όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η πολυσυλλεκτικότητα, ότι είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, κάτι που διασφαλίζεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι του συνδυασμού προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις. Η φιλοσοφία μας, είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ ίσων, πλουραλισμός στις ιδέες και την παραγωγή πολιτικής, σημαντική ανανέωση στο ανθρώπινο δυναμικό – το μεγαλύτερο ποσοστό του συνδυασμού είναι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες για πρώτη φορά και κυρίως γνώση των προβλημάτων, εμπειρία από διοίκηση και τόλμη για νέες λύσεις και προτάσεις. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ας σχεδιάσουμε σήμερα αυτό που θέλουμε να ζήσουμε στην πόλη μας αύριο. Αυτό είναι που λείπει σήμερα. Αυτό που ζούμε τώρα είναι αυτό που σχεδιάστηκε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Αν δεν σχεδιάσουμε και δε δούμε τη πραγματικότητα με διαφορετικό μάτι σήμερα, τότε τα παιδιά μας αύριο θα ζουν ότι ζούμε και εμείς τώρα. Ας δώσουμε στα παιδιά μας και στον τόπο μας μία ευκαιρία.

http://eisodos17.blogspot.gr/

Εσείς κάνατε Like στη σελίδα μας? Πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου